H3 houtskeletbouw Logo
Je bent hier:

MVO en H3 houtskeletbouw: een duurzame combinatie

Nieuws

MVO gekoppeld aan SDG's

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zit in ons DNA. Op basis van de SDG´s - de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties - integreren we duurzaamheid almaar verder in onze processen en diensten. Want duurzaam wonen begint bij duurzaam bouwen en ondernemen. 

Weer dichter bij de basis

Hermans Hout & Habitat BV werd exact 20 jaar geleden opgericht door Jan Hermans, Ir Bouwkunde van opleiding. Vanaf het begin lag de focus op ecologisch verantwoord bouwen. Bouwen kan ook 'anders'. De creatie van een duurzame, klimaatvriendelijke en gezonde leefomgeving brengt mensen weer dichter bij de basis. De natuur weerspiegelt zich in onze bouwmethode en de keuze van materialen. Onder de naam H3 houtskeletbouw bouwen we particuliere, energieneutrale woningen waarbij erg veel aandacht gaat naar ecologisch verantwoorde materialen die natuurlijk zijn van oorsprong en circulair inzetbaar.

Duurzaam ondernemen

Vandaag moet elke bouwonderneming woningen bouwen met een strenger E-peil, opgelegd door de overheid. Voor H3 houtskeletbouw is energie-efficiënt bouwen een intrinsieke motivator. We zijn ons al langer bewust van de noodzaak om energie-efficiënt te bouwen. Ondertussen doen we dat al 20 jaar en leveren we woningen af die een betere energiecoëfficiënt hebben dan het opgelegde quotum. H3 houtskeletbouw kan worden bestempeld als een Vlaamse pionier op dat vlak. Ook in de toekomst zullen we onze pioniersrol blijven opnemen en blijven toespitsen op de meerwaarde van duurzame producten en energiezuinige bouwmethodes.

Overzicht van de SDG's

Bouwen en beleidsvoering op basis van de SDG's

Onze bouw- en werkprincipes onderstrepen sterk de Sustainable Development Goals (SDG’s)  van de Verenigde Naties. In alles wat we doen ligt de focus op mensen, de planeet, welvaart, vrede en partnerschap.

We belichten de SDG’s waaraan we het meeste bijdragen:

  • SDG 3: goede gezondheid en welzijn

Door het gebruik van natuurlijke materialen resulteren onze woningen in een gezond binnenklimaat en dragen ze rechtstreeks bij aan een gezondere en betere leefomgeving in huis.

  • SDG 6: schoon water en sanitair

​​​​​​​Geen leven zonder water. In België lijkt schoon water en sanitaire voorzieningen voldoende aanwezig te zijn. Toch merken we nu al door de klimaatopwarming dat water schaars kan zijn. Daarom zetten we in op regenwaterrecuperatie en komt er geen druppel water aan te pas bij het bouwen van een bio-ecologische houtskeletwoning.

  • SDG 7: betaalbare en duurzame energie

​​​​​​​We werken bij voorkeur met doorgedreven hernieuwbare energiebronnen zoals aardwarmte (geothermie) en zonneënergie. Een lage-energiewoning of passiefwoning heeft al een lage energievraag. Een woning met eigen energievoorziening maakt de consument nog minder afhankelijk van sterke schommelingen in de energiemarkt en maakt het betaalbaar én duurzaam.

  • SDG 8: waardig werk en economische groei

​​​​​​​​​​​​​​Onze bedrijfsprocessen zijn geënt op duurzame procedures en relaties. Het welzijn van onze medewerkers staat centraal. Dit vertaalt zich in een ergonomische werkplek en state of the art apparatuur zoals onze nieuwe nagelbrug. We zetten tevens hard in op veiligheid en comfortabel werken op de werf. In 2022 namen we een nieuwe kraan in gebruik. We bieden onze medewerkers goede arbeidsvoorwaarden aan en verlonen hen correct en tijdig. We zijn ons ervan bewust dat we als werkgever een belangrijke schakel zijn in het levensonderhoud van gezinnen en families (SDG’s 1 en 2). We verwachten eenzelfde normering van onze partners.

Geografisch kiezen we bewust voor een kleinschalige actieradius. Dat heeft een positieve impact op de mobiliteit. We willen onze medewerkers niet belasten met verre verplaatsingen. De meeste werfbezoeken legt Jan Hermans af met de speedpedelec. We bouwen eveneens duurzame relaties op met onze klant dankzij een open en transparante communicatie. Zo willen we onze klant een positieve bouwervaring bieden dewelke een positieve impact op het imago van de bouwsector heeft.

  • SDG 9: industrie, innovatie en infrastructuur

We zoeken actief en gericht naar innovatieve oplossingen in de bouwsector. We onderzoeken, wikken en wegen elke optie vooraleer we een product toevoegen aan ons aanbod. 

  • SDG 12: verantwoorde consumptie en productie

Het gebruikte hout in onze woningprojecten (zowel skelet als gevelbekleding) komt uit verantwoord bosbeheer en zijn Europese houtsoorten. Het is een bewuste keuze om niet met subtropisch (hard)hout te werken. Onze natuurlijke materialen zoals grasvezelplaten​​​​​​​ bij muurisolatie is afkomstig van Belgische grasbermen. In alles wat we doen, willen we de keten zo kort mogelijk houden.

  • SDG 13: klimaatactie

​​​​​​​Onze passiefwoningen en laag-energiewoningen dragen rechtstreeks bij aan de energie- en klimaattransitie. Wat nu anders moet, is voor H3 houtskeletbouw al 20 jaar een evidentie.

  • SDG 17: partnerschap om doelstellingen te bereiken

​​​​​​​​​​​​​​H3 houtskeletbouw kiest zorgvuldig de partners waarmee het samenwerkt. We verwachten eenzelfde bedrijfsfilosofie waarbij duurzaam ondernemen en duurzaam bouwen in het DNA omvat zitten.

Ook zin om mee te schrijven aan een duurzaam verhaal?

Terwijl meer dan 70 000 mensen de klimaattop Cop28 in Dubai bijwonen, willen wij elke dag opnieuw spijkers met koppen slaan. Letterlijk én figuurlijk. Elke dag willen we doortastend bouwen aan een mooie toekomst voor onszelf, de omgeving en de planeet. Wil je meer te weten komen over onze aanpak? Schrijf je dan in voor één van onze infosessies of download ons woonmagazine 'Wonen met een groen hart."

Bericht geplaatst op

Een bewuste creatie van aroma