H3 houtskeletbouw Logo
Je bent hier:

Gemaaid gras tussen jouw muren? Het kan!

Nieuws

Belgisch gras als isolatiemateriaal

Wat is de beste isolatie voor binnenmuren? Heel vaak krijg je nog het klassieke antwoord: glaswol en rotswol. Toch is er een duurzaam en circulair alternatief, namelijk gemaaid gras.
Een grasvezel-isolatieplaat heeft alle voordelen van de klassieke isolatiemethoden.
Meer nog, het heeft eveneens een sterk geluidsisolerende functie.

Meer impact met gras

Duurzaam bouwen en wonen is een bewuste keuze. Een keuze die start bij de materialen die je gebruikt. Van de bouwschil tot de technische installatie en de afwerking. In onze blog De CO2-uitstoot in je woning verminderen gaven we al enkele tips hoe je de CO2-uitstoot in je woning kan verlagen. Nu kan je de impact die je maakt nog gevoelig verhogen door de binnenmuren te isoleren met grasvezelplaten.

Bio-based materials nieuwe standaard

Ook in de woningbouw verlegt de focus zich. Circulariteit wint aan belang en daarmee ook het gebruik van bio-based materialen. Eén van die vooruitstrevende oplossingen is het gebruik van grasvezelplaten om je woning te isoleren. Uiteraard biedt een grasplaat een goede bescherming tegen de koude. Het heeft echter ook een hoge thermische capaciteit en kan dus goede cijfers voorleggen bij hoge temperaturen in de zomermaanden. Bovendien heeft het gunstige geluidsisolerende waarden. Voorts kan het een negatief CO2-rapport voorleggen. 1 kg grasisolatie absorbeert zo’n 1,5 kg CO2-equivalent. M.a.w. door het gebruik van grasisolatieplaten sla je CO2 op.

Dit is Belgisch: de korte keten

Duurzaam en ecologisch bouwen heeft onder meer te maken met de herkomst van de materialen. H3 houtskeletbouw gebruikt grasvezelplaten van Gramitherm als geluidsisolatie voor binnenmuren en verdiepingsvloeren. Deze isolatiematten zijn afkomstig van ‘verloren gras’. Verloren gras is gemaaid gras van bermen en uit natuurgebieden. Dit gras wordt verwerkt tot isolatiematten in een productiebedrijf in de provincie Namen. In dit proces gaat niets verloren.

Grasvezelplaat als muurisolatie

Wat niet meteen van toepassing is voor de isolatiematten zelf, wordt gebruikt voor dierenvoeding en biogas. De Gramitherm isolatiematten dragen het label van Biogebaseerd Product en Fillière Wallonie. Deze labels staan voor een schone en verantwoorde productie in een Belgisch, lokaal distributienetwerk, een korte keten dus.

Het gebruik van grasvezel-isolatieplaten is een duurzame, ecologische en circulaire keuze.

Duurzaam wonen start met duurzaam, ecologisch bouwen. Vraag een introductiegesprek aan over jouw bouwdroom.

Bericht geplaatst op

Een bewuste creatie van aroma