H3 houtskeletbouw Logo
Je bent hier:

De CO2-uitstoot in je woning verminderen

Nieuws

Jij maakt mee het verschil

Begin augustus bracht het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) het eerste deel van zijn zesde evaluatierapport uit. In de media werd het rapport als alarmerend afgeschilderd, maar er was ook goed nieuws: toekomstige veranderingen in ons klimaat en hoe ze ons beïnvloeden, zijn afhankelijk van de keuzes die we nu maken. De CO2-uitstoot in je woning verminderen en zo je ecologische voetafdruk verkleinen is dus iets waar je vandaag al mee kan beginnen.

Actie is nodig

En met vandaag bedoelen we ook echt vandaag. Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal worden. Dit nieuwe IPCC-rapport toont nu aan dat we ook op korte termijn heel wat in beweging moeten zetten. Meer zelfs: onze uitstoot in de volgende 10 tot 20 jaar bepaalt mee of we in de ‘veilige’ zone zullen blijven. Dat is snel, maar ook hoopgevend. Het doemscenario vermijden we, áls we nu actie ondernemen.

Geen fossiele brandstoffen meer

De belangrijkste take-away van het IPCC-rapport: fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie of gas moeten we zo snel mogelijk bannen, hernieuwbare energie wordt de norm. Dat wisten we natuurlijk al, maar het rapport onderstreept nogmaals de hoogdringendheid. Binnen tien jaar moet onze uitstoot gehalveerd zijn, voor 2050 moet dat nul worden. Er ligt een enorme verantwoordelijkheid bij overheden en bedrijven, maar ook als burger kan je je steentje bijdragen, zeker in je woning. Nu denk je vast: hoe kan ik mijn co2 uitstoot verminderen?

CO2-uitstoot in je woning verminderen

  • Je kan een eerste stap zetten door over te schakelen naar groene stroom. Bekijk op Mijn groene stroom voor welke partners je best kiest, want niet iedereen is even groen … Onderzoek ook of je zelf je eigen stroom kan opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Hun imago kreeg een flinke deuk en dat is spijtig, want ze zijn nog steeds een bijzonder goede bron van hernieuwbare energie. Ze kunnen ook dienen om een warmtepomp aan te drijven.
  • Doe je best om energieverspilling te vermijden. Verlichting staat op de tweede plaats in de top drie van energieveelvraten, na een koelkast met een losse vriezer. Het licht uitdoen als je weggaat is dus een koud kunstje dat het verschil écht wel kan maken. Kies ook voor LED-lampen, zet alles wat je op dit moment niet gebruikt af en vervang oude toestellen. Nog meer besparen? Er bestaan heel wat apps waar je je energieverbruik mee kan monitoren.
  • Je kan energieneutraal of zelfs passief bouwen. Met houtskeletbouw is energieneutraal bouwen heel gemakkelijk. De BEN-norm ligt sinds dit jaar wettelijk vast op E30, daar gaan wij bij H3 houtskeletbouw vlot tien punten onder. Ons kantoor is ook een heel mooi voorbeeld, met doorgedreven isolatie en een minimaal energieverbruik draaien wij zelfs putje winter onze verwarming niet op.

Wat kan je nog meer doen om je uitstoot te verminderen?

Naast je co2-uitstoot in je woning verminderen zijn er natuurlijk nog andere acties die je kan nemen. Dit lijstje bijvoorbeeld, zijn tien klimaatacties die echt werken. Drie van de tien acties hebben te maken met jouw woning, dus reden temeer om het goed aan te pakken!

Zin om samen een duurzame woning te bouwen waar je je CO2 uitstoot mee kan verminderen?

Bericht geplaatst op

Een bewuste creatie van aroma