H3 houtskeletbouw Logo
Je bent hier:

Bio-ecologische houtskeletbouw

Maximaal comfort met een minimum aan energie

Bio-ecologische woningbouw in houtskelet

H3 houtskeletbouw staat voor bio-ecologische woningen in houtskelet. Wat houdt bio-ecologische houtskeletbouw in en wat zijn de voordelen van een bio-ecologische houtskeletwoning?

Wat is bio-ecologische houtskeletbouw?

Bio-ecologische houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode waarbij houten skeletstructuren worden gecombineerd met ecologische en gezondheidsbewuste materialen. Deze aanpak richt zich op het minimaliseren van milieu-impact en op het creëren van gezonde binnenruimtes door het gebruik van natuurlijke en hernieuwbare bronnen, terwijl energie-efficiëntie en comfort worden gemaximaliseerd. Het omvat aspecten zoals duurzaam en lokaal hout afkomstig uit verantwoord bosbeheer, natuurlijke isolatie, ademende wanden en milieuvriendelijke afwerkingen om een harmonieuze interactie tussen gebouw, bewoners en omgeving te bevorderen.

Wat is het verschil tussen houtskeletbouw en bio-ecologische houtskeletbouw?

Het verschil tussen houtskeletbouw en bio-ecologische houtskeletbouw ligt in de mate waarin duurzaamheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid worden geïntegreerd in het bouwproces en de gebruikte materialen.

  • Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de dragende structuur van een gebouw wordt gevormd door houten stijlen en balken, die samen een skelet vormen. De tussenruimtes in dit skelet worden meestal opgevuld met isolatiemateriaal en bedekt met diverse afwerkingsmaterialen. Houtskeletbouw is van nature al milieuvriendelijk vanwege het gebruik van hout, een hernieuwbare grondstof die eeuwig voorradig zal zijn bij duurzaam bosbeheer. Echter, bij standaard houtskeletbouw worden soms nog traditionele materialen en methoden gebruikt die niet per se ecologisch zijn.

  • Bio-ecologische houtskeletbouw

Bio-ecologische houtskeletbouw gaat een stap verder en legt de nadruk op duurzaamheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid gedurende het hele bouwproces. Het maakt gebruik van ecologische materialen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van bewoners en de planeet. H3 gebruikt bijvoorbeeld schapenwol om rond de ramen te isoleren en grasvezelplaten om binnenmuren te isoleren. Bio-ecologische houtskeletbouw houdt rekening met de levenscyclus van materialen, energie-efficiëntie en het creëren van gezonde binnenruimtes met een goede luchtkwaliteit.

Duurzame en ecologische principes

Terwijl houtskeletbouw zich richt op het gebruik van houten structuren voor bouw, gaat bio-ecologische houtskeletbouw enkele stappen verder door duurzaamheid en ecologische principes te integreren in alle aspecten van het bouwproces en de gebruikte materialen, met als doel een gezond, comfortabel en milieuvriendelijke woonst te creëren. H3 houtskeletbouw vertaalt dit door te bouwen:

  • op een gezonde woonplaats (hebben we niet in de hand)
  • met gezonde bouwmaterialen (nagroeibaar, niet vervuilend, CO2-arm)
  • muren, daken, vloeren als een derde huid (dampopen)
  • een gezond binnenklimaat
  • ecologisch verantwoord
  • toepassing van circulaire materialen

Meer dan 20 jaar ervaring

Dagelijks bijten we ons vast in en zoeken we naar de meest geschikte keuzes: goed voor jou en goed voor onze planeet. Onze kennis van houtbouwtechnieken is doorheen de jaren stevig gegroeid. Zo is ons bedrijf het levenswerk van Jan Hermans, Industrieel ingenieur bouwkunde met een Postgraduaat monumenten- en landschapszorg op zak. Nog tijdens zijn studies werkte Jan eigenhandig mee aan de bouw van een traditioneel houten vakwerkhuis. Met deze bagage leidde Jan Hermans eerder een bedrijf dat voornamelijk actief was in restauratie van monumenten en historische eikenhouten vakwerkgebouwen. Nu is hij al meer dan 20 jaar de bezieler van H3 houtskeletbouw.

Op zoek naar inspiratie?

Bekijk referenties en kom te weten hoe we 
energiezuinig en gezond wonen mogelijk maken.

Een bewuste creatie van aroma