Bouw & Techniek
Technische informatie over houtskeletbouw
Technische eigenschappen van een bio-ecologische houtskeletwoning
Het bouwen van een bio-ecologische houtskeletbouw is een zeer milieubewuste keuze. Door gebruik te maken van de juiste materialen in de juiste samenstelling en opbouw creëren we een woonst dat alle aspecten omvat van een gezonde, energievriendelijke en milieuvriendelijke woning.
Materiaalkeuze
De gebruikte materialen voldoen aan een aantal belangrijke criteria:
- Ze scoren zeer goed in de levenscyclusanalyse (LCA), van productie over transport tot recyclage vergen ze weinig energie
- Ze zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen
- Ze zijn niet schadelijk voor mens en milieu bij gebruik of bij recyclage
- Ze zijn dampopen en dragen dus bij tot een ‘ademende woning’
Het gebruik van deze materialen volgens de juiste opbouw leidt tot volgende eigenschappen:
Waterdicht en winddicht
Langs de buitenkant van het houtskelet gebruiken we een dampopen en isolerende houtvezelplaat in diktes van 22 tot 60 mm, naargelang de vereiste isolatiegraad. Deze is tegelijk waterdicht én winddicht. Waterdichtheid is een voor de hand liggende eis en gemakkelijk te begrijpen. Winddichtheid is belangrijk om de isolatiegraad te vrijwaren. Vergelijk dit met de wind die door je wollen trui blaast. De trui zal zijn functie van isolator verliezen.
Koudebrugvrij en kierloos
Over het ganse houtskelet brengen we een isolerende houtvezelplaat aan. Deze voorkomt koudebruggen, plaatsen in de structuur die slecht of niet geïsoleerd zijn en waardoor de isolatiegraad sterk gereduceerd wordt. Het 4-zijdige tandgroef van deze plaat voorkomt bovendien kieren.
Brandveilig en chemievrij
De volledige opbouw van de muren en daken (van buitenafwerking tot de binnenafwerking in gipsplaten) zorgen voor een hoge brandweerstand. Daarmee voldoet onze houtskeletbouw aan hoge eisen inzake brandveiligheid. Door de specifieke dampopen opbouw van vloeren, muren en daken is het veelal onnodig om de houten materialen te impregneren tegen insecten en schimmels op voorwaarde dat hout wordt ingezet van hogere kwaliteit. Je bent wel vrij om voor volledig onbehandeld constructiehout te kiezen.
Luchtdicht en dampopen
De binnenzijde van het houtskelet voorzien we steeds van een luchtdichte beplating die ook dienst doet als uitstijving. Alle aansluitingen en overgangen tussen muren en vloeren worden luchtdicht uitgevoerd met behulp van de juiste folies en tapes. De luchtdichtheid belet dat door drukverschil tussen buiten en binnen de warme binnenlucht in de isolatie gezogen wordt en daar kan condenseren. De dampopen structuur van alle materialen zorgt voor vochttransport (in de vorm van damp) doorheen de materialen zodat geen ophoping van vocht en geen kans op condensatie ontstaat. Cellulosematerialen hebben trouwens de eigenschap dat ze veel vocht kunnen bufferen en dit weer afstaan bij drogere lucht, zodat een constante binnenvochtigheidsgraad ontstaat.
Duurzaam en warm
Vermits bij houtskeletbouw de isolatie 'tussen' de draagstructuur zit is houtskeletbouw uitermate geschikt om op een beperkte muurdikte goed en voldoende te isoleren zonder dat de constructieve eisen in het gedrang komen. Door de luchtdichte en dampopen constructie, in combinatie met een doordacht ventilatie- en verwarmingssysteem kan van ‘overisoleren’ geen sprake zijn.
Zomerkoel en stil
Cellulosematerialen zoals onze gebruikelijke papiervlokken beschikken over een laag temperatuurgeleidingsvermogen. Ze houden dus in de zomer de hitte langere tijd buiten. Een extraatje: het zijn bovendien uitstekende geluidsisolatoren.
We voorzien vaak een geothermische warmtepomp met passieve koeling. Hiermee kan tijdens hitte-dagen nog extra gekoeld worden zonder dat er extra energie verbruikt wordt.
Gevelafwerking
Onze eigen vakmensen zorgen ook voor de ultieme ‘look’ van je woning.
Gevelafwerking in hout, leien, gevelpannen, plaatmateriaal, baksteen en zelfst circulaire steenstrips… het is voor H3 houtskeletbouw geen onbekende.
Lees meer over gevelafwerking in onze blog.
E-peil versus S-peil
Het E-peil is een maatstaf voor de energieprestatie van een woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is. Hierin wordt alles meegerekend uit het S-peil met daarnaast ook de efficiëntie van de vaste installaties (voor verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie, koeling en verlichting). Voor bouwaanvragen sinds 2021 ligt het wettelijk E-peil vast op E30. Hiermee bereik je een BEN-woning (Bijna-Energie Neutraal). Om van het gunstige 6% btw-tarief te genieten bij 'afbraak en heropbouw' ligt de norm zelfs op een E-peil van E24. Met H3 verlaag je het E-peil doorgaans verder naar E20-E10-E0 of zelfs E-negatief !
Het S-peil is een indicator die alle energetische kwaliteiten van de gebouwschil, zowel de winsten als de verliezen. Het S-peil hangt af van de thermische isolatie, de luchtdichtheid, de compactheid, de oriëntatie en de bezonning van het gebouw. Het S-peil kan verbeteren aan de hand van volgende ingrepen:
- grote isolatiediktes van de schildelen (vloeren, muren, daken)
- een perfecte luchtdichtheid van het gebouw, veelal wordt een resultaat bereikt van de passiefhuis-norm
- bouwknopen verzorgen en koudebruggen vermijden
- de grootte, oriëntatie en zonnetoetreding van de ramen optimaliseren
- impact van de passieve zonnewinsten
- verliesoppervlakken beperken door te kiezen voor een vormefficiënte geometrie.
Het S-peil bepaalt hoe efficient de Schil van de woning is. Hoe beter de gebouw-schil voorzien is en hoe efficiënter de vorm, hoe lager het S-peil. Vanaf 2022 werd de te behalen S-waarde voor nieuwbouw-woningen definitief verlaagd naar een S-peil van S28.
Ontdek hoe H3 houtskeletbouw voor jou het verschil maakt.
Op zoek naar inspiratie?
Bekijk referenties en kom te weten hoe we
energiezuinig en gezond wonen mogelijk maken.