Duurzame bouwmaterialen: waarop letten?
Droom jij van een leuke woning die ook nog eens op-en-top duurzaam is? Dat begrijpen we maar al te goed. Want duurzame woningen verbruiken niet alleen minder, ze zijn ook goed voor het milieu en staan garant voor topcomfort. Maar wat maakt een woning precies duurzaam? Wel, alles staat of valt met de materialen. We overlopen met jou enkele duurzame bouwmaterialen en staan stil bij de belangrijkste aandachtspunten.
Wat zijn duurzame materialen?
Wie denkt aan duurzame materialen, denkt meteen aan materialen die goed zijn voor het milieu. Terecht, want de impact op planeet en klimaat is een belangrijk criterium om de duurzaamheid van materialen in kaart te brengen. Maar het gaat verder dan dat. Duurzame materialen zijn ook goed voor mens en maatschappij. Zo spelen bijvoorbeeld de werkomstandigheden bij fabricage een belangrijke rol. Wil je zeker zijn dat een materiaal duurzaam is? Pols dan zeker naar volgende punten:


- Energieverbruik tijdens fabricage, transport en recyclage.
- Impact op energieverbruik van de woning.
- Al dan niet vrijkomen van schadelijke stoffen bij fabricage, gebruik of verwerking.
- Levensduur en hernieuwbaarheid.
- Werkomstandigheden bij fabricage.
- Natuurlijke oorsprong.
- Circulaire eigenschappen: mogelijkheid tot hergebruik en milieuvriendelijke afbraak.
- …
Met houtskeletbouw zit je safe
Bij bio-ecologische houtskeletbouw ben je er zeker van dat de gebruikte bouwmaterialen duurzaam zijn. Zo scoren ze goed in de levenscyclusanalyse (LCA), een methode om de milieubelasting van producten te berekenen. Ze zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en hun fabricage vergt weinig energie. Bovendien zijn de materialen niet schadelijk voor mens en milieu bij gebruik of bij recyclage. Ten slotte zijn ze dampopen en dragen ze zo bij tot een ‘ademende woning’. Graag meer info? Aarzel niet om onze specialisten aan te spreken:
Aandachtspunten duurzame bouwmaterialen
Kijk naar de volledige levenscyclus
Duurzame bouwmaterialen zijn duurzaam tijdens hun volledige levenscyclus. In volgorde: grondstof, verwerking, transport, installatie, onderhoud en recyclage. Daarnaast mag je ook de impact van het bouwmateriaal op de woning niet over het hoofd zien. Draagt het materiaal bij aan de energiezuinigheid van je woning? Heeft het een impact op de uitstoot? Wat is de de levensduur en de terugverdientijd?
Niet elk bouwmateriaal van natuurlijke oorsprong is duurzaam
Een veelvoorkomend misverstand is dat alle bouwmaterialen van natuurlijke oorsprong per definitie duurzaam zijn. Dat is niet het geval. Denk maar aan hout uit de tropische regenwouden. Dat is inderdaad van natuurlijke oorsprong, maar het gebruik van dit hout draagt ook bij aan de ontbossing van die wouden en heeft dus een negatieve impact op het klimaat. Het FSC-label, dat wijst op verantwoord bosbeheer, is daarbij een betrouwbare graadmeter.
Kijk verder dan de som van de materialen
Een duurzame woning is meer dan een som van duurzame materialen. Elk duurzaam materiaal moet ook op de juiste manier geïnstalleerd zijn en gebruikt worden. Daarom is het cruciaal dat het gebruik van duurzame materialen gepaard gaat met een doordacht concept en een geïntegreerde benadering. Professioneel advies is een must.


Duurzame materialen kiezen: enkele tips
Ben je bezig met een eerste verkennende zoektocht naar de duurzame materialen die bij je woonplannen passen? Ga dan zeker met een specialist aan tafel zitten, en hou volgende zaken in het achterhoofd.
- Ga altijd voor een hoge kwaliteit en een lange levensduur. De investering is misschien hoger, maar dat haal je er op termijn ruimschoots uit.
- Kies voor maximale energie-efficiëntie. Kijk ook hier naar het totaalplaatje: van fabricageproces tot concrete toepassing in je woning.
- Kijk daarbij niet alleen naar de herkomst van de materialen, maar ook naar de impact op je woning.