Welke planten kies je bij een houten gevel?

maandag 10 augustus 2020

Wanneer je pas een nieuwe houtskeletbouw met planken gevels hebt geplaatst kan het moeilijk zijn om de juiste plantensoorten te kiezen. De houten gevels vergrijzen nog in de loop van de maanden en het geheel heeft een andere uitstraling dan steen. Wij vertellen je in deze blogpost waar je best rekening mee houdt als je je houten gevel wil beplanten.

Combineer een houten gevel met groenblijvende planten

Kies voor een basis aan inheemse planten die groen blijven: groen geeft rust en combineert mooi met de natuurlijke vergrijzing van je ecologische houtskeletbouw. Denk vooruit in ons veranderende klimaat en neem geen soorten die veel water vragen, zoals bijvoorbeeld hortensia. Kies in plaats daarvan voor hosta of blauw schapengras. Vul aan met vlinder- en bijvriendelijke bloemen en planten zoals ijzerhard of slangenkop, die in de zomermaanden kleur geven aan je houten huis.

Kijk op groenvanbijons.be om te kiezen welke soorten in jouw tuin passen. Wil je je tuin wapenen tegen ons veranderende klimaat? Neem er dan zeker het Zakboek voor de klimaattuin bij. Geschreven door twee tuinexperts, met eenvoudige ingrepen die je tuin beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

Geef een houten gevel ruimte om te vergrijzen

Alle hout vergrijst. De ene houtsoort al sneller en mooier dan de andere. Het vergrijzen van hout is een natuurlijk proces onder invloed van wind, regen en UV-straling. Zorg daarom dat de planten dit proces niet in de weg staan. Plant niet te dicht tegen de houten gevel om de natuurlijke vergrijzing niet te belemmeren.

Ook een dakoversteek of dorpel kan hetzelfde effect hebben en een slordige indruk nalaten. Dit kan je voorkomen door een ‘voorvergrijzer’ te gebruiken. Die geeft het hout na de plaatsing van je houtskeletbouw een mooie patine. Zo kunnen de gevels nadien verder vergrijzen op een natuurlijke manier. Hier zie je enkele gevels met verschillende houtsoorten van H3 houtskeletbouw.

Houd klimplanten goed in de gaten

Planten tegen de gevel hebben een groot verkoelend effect: de muren warmen niet op doordat ze beschaduwd worden en bovendien brengt de groene kleur rust en koelte. Het kan dus verleidelijk zijn om je ecologische houtskeletbouw te beplanten met klimplanten, maar doe dit doordacht. Bij een houten gevel kunnen er namelijk open voegen voorkomen, zodat planten tot achter de gevelbekleding kunnen groeien. Droom je toch van klimplanten? Gebruik dan een aparte klimhulp die je tegen de gevel bevestigt en houd de groei van de plant goed in de gaten.

Je kan trouwens gerust planten tot vlak tegen de woning, want elke houtskeletbouw van H3 wordt voorzien van een beschermende plint op grondniveau. Zo raakt de aanzet van de houtskeletbouw niet beschadigd.

Bekijk onze realisaties van houtskeletbouw met houten gevel in duurzame houtsoorten of contacteer ons voor meer info.

Een droomwoning in houtskeletbouw?

Contacteer onze experts
Bekijk onze realisaties