
dinsdag 15 juni 2021
Als we Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs mogen geloven, evolueren we naar een deeleconomie. We zullen efficiënter gebruik moeten maken van onze beschikbare ruimte, en dus gaan we meer met elkaar delen: ‘Delen is de nieuwe luxe’. Meer en meer gezinnen stappen daarom samen in een cohousingproject. Maar cohousing of co-wonen, is dat iets voor jou?
Eerst en vooral: wat is cohousing?
Er zijn verschillende manieren van gemeenschappelijk wonen: woningdelen, zorg- of kangoeroewonen, cohousing en zelfs leefgemeenschappen. Woningdelers delen samen één woning, leefgroepen delen dan weer een groot deel van hun dagelijks leven – denk kazernes, kloosters …
Cohousing wordt vaak gebruikt als verzamelterm voor verschillende collectieve woonvormen, wanneer gezinnen vrijwillig samen in een project stappen waarbij ze bepaalde dingen met elkaar gaan delen. Ze zijn ook samen verantwoordelijk voor het beheer. Vaak wordt deze keuze gemaakt vanuit een ecologisch of sociaal oogpunt, dus niet persé om geld te besparen.
‘In beide woonvormen heb je dus nog altijd veel privacy’
Co-wonen gebruiken we wanneer ieder gezin een eigen privé-eenheid heeft met een slaapkamer, keuken, bad- en woonkamer. Binnen het co-woonproject worden bepaalde ruimtes gedeeld, zoals een atelier, tuin, washok, ontspanningsruimte of zwembad.
Een co-housingproject gaat nog een stapje verder, daar is vaak -bovenop een kleine privékeuken- ook een gemeenschappelijke keuken en/of eetruimte. Dat geeft bewoners dus de mogelijkheid om ook regelmatig samen te eten. In beide woonvormen heb je dus nog altijd veel privacy en kan je zelf kiezen wanneer je deelneemt aan het groepsgebeuren en wanneer je je rustig terugtrekt in je eigen stekje.

Wat zijn de voordelen van cohousing?
- – Het is een duurzame vorm van wonen. Doordat je veel dingen gaat delen heb je een veel kleinere voetafdruk en heb je de auto minder nodig. Vaak is er ook heel veel aandacht voor groen en waterhuishouding.
- – Het is goed voor je portemonnee. Je deelt de kosten met andere gezinnen, zo wordt cohousing een stuk betaalbaarder dan een volledig eigen privéwoning.
- – Je krijgt meer voor minder: door het efficiëntere gebruik van de ruimte kan je genieten van dingen die je anders misschien niet zou kunnen hebben, zoals een grote tuin met veel speelruimte, een zwembad of werkplaats.
- – Het biedt een oplossing voor vereenzaming en vergrijzing. Er is altijd een speelkameraadje, babysit of kandidaat voor een babbeltje in de buurt. Gemeenschappelijk wonen is ook voor ouderen heel fijn. Wanneer de kinderen het huis uit zijn bijvoorbeeld, blijft er leven in de brouwerij zonder dat ze al die lege kamers moeten onderhouden.
- – De eigen wooneenheden zorgen voor voldoende privacy, zeker wanneer je samen goede afspraken maakt.
- – Het kan ook een oplossing zijn voor de leegstand of verloedering van waardevol patrimonium, doordat je samen deze gebouwen een nieuwe invulling geeft.