Zijn er nadelen aan houtskeletbouw?

Jammer genoeg heeft houtskeletbouw nog steeds met een aantal hardnekkige vooroordelen te kampen. Vaak is dit het gevolg van onwetendheid, want houtskeletbouw is de meest duurzame en milieuvriendelijke bouwtechniek voor het realiseren van passiefhuizen of lage energiewoningen. De nadelen die door verdedigers van traditionele bouwmethodes worden toegeschreven aan houtskeletbouw zijn eenvoudig te weerleggen.

1 Vooroordeel

Houtskeletbouw is alleen mogelijk voor standaardwoningen.

Volledig fout! Het klopt inderdaad dat vele sleutel-op-de-deurfirma’s die houtskeletwoningen bouwen zich beperken tot standaardoplossingen. Wanneer je kiest voor H3 houtskeletbouw heb je deze nadelen niet. Bij ons geniet je een maximale architecturale vrijheid. Wij vertalen het ontwerp van de architect technisch naar een houtskelet. Alle bouwstijlen zijn mogelijk, ook minimalistische moderne architectuur.

2 Vooroordeel

Houtskeletbouw is duurder.

Wie deze zogenaamde ‘nadelen’ van houtskeletbouw aanhaalt, moet de volledige rekening maken. De prijs van een houtskeletbouw ligt in vergelijking met dezelfde woning gebouwd volgens traditionele methodes niet hoger of lager. Wél liggen de isolatiemogelijkheden veel hoger, waardoor houtskeletbouw per definitie passiefhuizen of lage energiewoningen oplevert. Hierdoor bespaar je iedere maand op je energiefactuur. Op langere termijn kom je dus goedkoper uit.

3 Vooroordeel

Houtskeletbouw is prefab en bij gevolg kwalitatief ondermaats.

Al wie deze nadelen van houtskeletbouw aanhaalt, verwijzen we graag naar de Scandinavische landen. Al vele decennia lang bouwen ze daar met houtskelet. De woningen ginder bewijzen al vele jaren hun kwaliteit en lange levensduur. Wie woont in een houtskeletbouw, leeft in een gezond, natuurlijk en droog woonklimaat. Het klopt dat houtskeletbouw minutieus wordt voorbereid in een werkatelier. Deze eigenschap behoort evenwel niet tot de nadelen, maar dat is juist een voordeel van houtskeletbouw. Alle houten elementen worden in de beste omstandigheden tot in de kleinste details grondig voorbereid. Nadien gebeurt de montage op de werf, een klus die dankzij de nauwgezette voorbereiding slechts enkele weken in beslag neemt.

Alle zogeheten ‘nadelen’ van houtskeletbouw weerlegd? Kies dan voor H3 houtskeletbouw.

Wij beschikken over meer dan tien jaar ervaring en expertise. Wij bouwden als één van de eerste in Vlaanderen een passiefhuis in houtskeletbouw. De volledige houtskeletconstructie realiseren we in eigen beheer.

Heb je al een ontwerp en een architect?