
maandag 15 maart 2021
Nu onze weersomstandigheden steeds onvoorspelbaarder lijken, wordt het belang van een goede klimaatbeheersing in huis alleen maar groter. Een woning die in de winter warm en in de zomer koel is, is een droom voor velen. Als lichte bouwconstructie bevat een houtskeletbouw weinig inerte materialen. En dat wordt soms – volledig onterecht – als een nadeel beschouwd. Wij leggen je uit waarom dit een voordeel is:
Wat zijn inerte materialen?
Thermische inertie duidt op de traagheid waarmee materialen opwarmen. Steen of beton hebben de eigenschap om warmte langzaam te absorberen en die dan lang vast te houden. Bijvoorbeeld: wanneer je op een zomeravond je hand op een steen legt, kan die lang na zonsondergang nog warm aanvoelen. Inerte materialen zijn dus nodig om het binnen gezellig en behaaglijk te houden, maar overdaad kan zorgen dat de temperatuur, vooral in zomermaanden, moeilijker onder controle te houden valt. Hout warmt veel sneller op, maar het koelt ook sneller weer af.
Houtskeletbouw warmt snel op
Daarom beginnen we altijd bij een doordacht ontwerp dat zowel met de koude winterperiode als de warme zomermaanden rekening houdt. Ten eerste werpt een dikke isolatieschil het ganse jaar door vruchten af. Ook laat je best tijdens de koude maanden zoveel mogelijk zonlicht binnen. Deze gratis zonnewarmte doet de temperatuur in je ‘lichte’ houtskeletwoning snel stijgen en kruipt in de aanwezige inerte materialen die de warmte ’s nachts deels terug afstralen. Kies je inerte materialen dus zorgvuldig maar overdrijf niet want bekoop je in de zomermaanden: een tegel- of polybetonvloer in je woonruimtes kan al voldoende zijn. In ruimtes waar ’s nachts geslapen wordt laat je ze best helemaal achterwege.


én koelt ook snel af
Veel zonlicht in huis kan je in de zomermaanden wel parten spelen, dus kies ook voor de juiste zonwering. Hier schreven we al eens een blog over. Zonder zonwering slaan de inerte materialen binnen de warmte op en dit kan lijden tot oververhitting. Bovendien blijven beton of steen nog lang warmte afstralen, waardoor de woning ’s nachts maar niet wil afkoelen. Dat is nu net de troef van houtskeletbouw, die kan je zelfs met voldoende natuurlijke tocht afkoelen. Iets simpel als een opengaand raam op het gelijkvloers (eventueel met inbraakwerend rooster) in combinatie met een raam, dakvenster of ventilatieschacht op de bovenverdieping of zolder maken een duur en energieverslinderd koelsysteem veelal overbodig!

