Technische informatie over houtskeletbouw

Het bouwen van een bio-ecologische houtskeletbouw is een zeer milieubewuste keuze. Door gebruik te maken van de juiste materialen in de juiste samenstelling en opbouw creëren we een systeem dat alle aspecten omvat om een gezonde, energievriendelijke en milieuvriendelijke woning te bouwen. De gebruikte materialen voldoen aan een aantal belangrijke criteria:

  • Ze scoren zeer goed in de levenscyclusanalyse (LCA), van productie over transport tot recyclage vergen ze weinig energie
  • Ze zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen
  • Ze zijn niet schadelijk voor mens en milieu bij gebruik of bij recyclage
  • Ze zijn dampopen en dragen dus bij tot een ‘ademende woning’

Het gebruik van deze materialen volgens de juiste opbouw leidt tot volgende eigenschappen:

Waterdicht en winddicht

Langs de buitenkant van het houtskelet gebruiken we een dampopen en isolerende houtvezelplaat in diktes van 18 tot 60 mm, naargelang de vereiste isolatiegraad. Deze is tegelijk waterdicht én winddicht. Waterdichtheid is een voor de hand liggende eis en gemakkelijk te begrijpen. Winddichtheid is belangrijk om de isolatiegraad te vrijwaren. Vergelijk dit met de wind die door je wollen trui blaast. De trui zal zijn functie van isolator verliezen.

Koudebrugvrij en kierloos

Over het ganse houtskelet brengen we een isolerende houtvezelplaat aan. Deze voorkomt koudebruggen, plaatsen in de structuur die slecht of niet geïsoleerd zijn en waardoor de isolatiegraad sterk gereduceerd wordt. Het 4-zijdige tandgroef van deze plaat voorkomt bovendien kieren. Ook de isolatie wordt kierloos aangebracht door de inblaastechniek van papiervlokken.

Brandveilig en chemievrij

De volledige opbouw van de muren en daken (van buitenafwerking tot de binnenafwerking in gipsplaten)  zorgen voor een hoge brandweerstand. Daarmee voldoet onze houtskeletbouw aan hoge eisen inzake brandveiligheid. Door de specifieke dampopen opbouw van vloeren, muren en daken is het veelal onnodig om de houten materialen te impregneren tegen insecten en schimmels op voorwaarde dat hout wordt ingezet van hogere kwaliteit. Je bent wel vrij om voor onbehandeld constructiehout te kiezen.

Luchtdicht en dampopen

De binnenzijde van het houtskelet voorzien we steeds van een luchtdichte beplating die ook dienst doet als uitstijving. Alle aansluitingen en overgangen tussen muren en vloeren worden luchtdicht uitgevoerd met behulp van de juiste folies en tapes. De luchtdichtheid belet dat door drukverschil tussen buiten en binnen de warme binnenlucht in de isolatie gezogen wordt en daar kan condenseren. De dampopenstructuur van alle materialen zorgt voor vochttransport (in de vorm van damp) doorheen de materialen zodat geen ophopingen van vocht ontstaan. Cellulosematerialen hebben trouwens de eigenschap dat ze veel vocht kunnen bufferen en dit weer afstaan bij drogere lucht, zodat een constante binnenvochtigheidsgraad ontstaat.

Duurzaam en warm

Houtskeletbouw is de enige mogelijke manier om goed en voldoende te isoleren zonder dat de constructieve eisen in het gedrang komen. In combinatie met een goed ventilatiesysteem kan van ‘overisoleren’ geen sprake zijn.

Zomerkoel en stil

Cellulosematerialen beschikken over een laag temperatuurgeleidingsvermogen. Ze houden dus in de zomer de hitte buiten. Een extraatje: het zijn bovendien uitstekende geluidsisolatoren.