Duurzaam wonen, da’s nóg meer genieten

Voel jij ook de nood om wat meer op het ritme van de natuur te leven, maar heb je last van koudwatervrees? Dat begrijpen we. Duurzaam wonen kampt met heel wat vooroordelen. Zo zou het duur zijn, complex en weinig comfortabel. Nochtans bewijzen de vele duurzame innovaties in Vlaanderen het tegendeel. Wie vandaag kiest om duurzaam te wonen, bewijst niet alleen de planeet een dienst. Het betekent ook meer comfort en lagere facturen op het einde van de maand.

Wat is duurzaam wonen?

Duurzaam wonen betekent dat je je eigen wooncomfort koppelt aan een maximaal respect voor klimaat en milieu. Concreet houdt dat in dat je …

  • … zuinig bent met water- en energieverbruik.
  • … kiest voor duurzame, ecologische en circulaire bouwmaterialen.
  • … kiest voor een goede toegankelijkheid van je woning (mobiliteit).
  • … kiest voor een gemakkelijk aanpasbare woning, met het oog op levenslang wonen.

Voordelen van houtskeletbouw

Lagere verbruikskosten

Een belangrijke eigenschap van duurzame woningen is dat ze amper water en energie verbruiken en daarin bovendien (grotendeels) zelfvoorzienend zijn. Dat is onder meer te danken aan de installatie van water- en energiezuinige toestellen, zonnepanelen, een goede isolatie en luchtdichtheid, compactheid en een goede oriëntatie.

mooier en comfortabeler wonen

Duurzaam wonen gaat vandaag gepaard met een enorme keuzevrijheid op het vlak van comfort en afwerking. Of je nu kiest voor een rustieke look of eerder de designkant wil opgaan, het heeft geen impact op de duurzaamheid van je woning. Meer zelfs: de keuze voor natuurlijke materialen staat garant voor een hoogwaardige uitstraling en een groot comfort. Neem je de afwerking liever zelf in handen? Vraag dan zeker om professioneel advies, zodat je de juiste duurzame keuzes maakt. En jawel: ook een instapklare sleutel-op-de-deurwoning behoort tot de mogelijkheden.

lagere voetafdruk

Dat duurzaam wonen goed is voor klimaat en milieu, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar wat niet iedereen weet, is dat die positieve impact niet alleen te maken heeft met een daling van je directe verbruik en uitstoot. Ook een duurzame materiaalkeuze is bepalend. Ecologisch verantwoorde bouwmaterialen zoals hout en afgeleiden zijn duurzaam en hernieuwbaar. Ze hebben een lange levensduur en dragen aanzienlijk bij aan de wereldwijde CO2-reductie.

Laat je woning nóg meer renderen met houtskeletbouw

Energiezuinige bouwtechnieken zoals houtskeletbouw maken een groot verschil. De impact van deze slimme investeringen op je verbruik is aanzienlijk, met een mooie terugverdientijd als resultaat. Neem gerust contact op voor meer info.

Toegankelijke tips om duurzamer te wonen

Je merkt het: duurzaam wonen is een levensfilosofie die een impact heeft op hoe je leeft en waar je leeft. Moet je daarom meteen voor een passiefhuis kiezen? Natuurlijk niet, alle beetjes tellen. Hier alvast enkele haalbare tips die iedereen helpen om duurzamer te wonen:

  • Leef energiebewust. Begin met je verwarming uit te zetten wanneer je het huis uit gaat.
  • Vervang je oude cv-ketel.
  • Haal groen in huis en kies voor een groene gevel.
  • Plant bomen voor verkoeling in de tuin én binnenshuis.
  • Recupereer regenwater. Installeer een regenwaterput of begin met een simpele regenton.