De juiste zonwering voor je woning

woensdag 19 augustus 2020

De warmte buitenhouden tijdens hete zomerdagen is moeilijker dan ze binnenhouden in de winter. Daarom geven we bij H3 houtskeletbouw extra aandacht aan een doordacht ontwerp van je woning. Hitte weren is beter dan ze afvoeren met een duur koelsysteem dat veel verbruikt, en bovendien levert het je in de EPB-berekening flink wat S-, en E-punten op. Kies je dan voor een screen, luiken of een vaste luifel? Wij lijsten de voordelen van zonwering voor je op:

Zonwering op de oost-, west of zuidkant?

Bij een doordacht ontworpen houtskeletbouwwoning zijn de meeste ramen op de oost-, zuid-, en westgevel voorzien van zonnewering. Deze zorgen voor de belangrijkste vereiste tegen oververhitting: de zonnewarmte buitenhouden. Zonwering plaats je steeds aan de buitenzijde van het raam. De warmte die je niet laat binnenkomen hoef je dan ook niet weg te werken. Dat kunnen horizontale of verticale luiken zijn, schuifbare luiken, screens of vaste zonwering.

Vaste zonwering in volle zomer

Vaste zonwering, zoals een luifel, functioneert het best in volle zomer. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, schijnt ze van boven op de luifel en blijft het raam dus in de schaduw. In de tussenseizoenen zullen de ramen slechts gedeeltelijk beschaduwd worden. In de winter daarentegen, wanneer de zon laag staat, profiteer je optimaal van de binnenkomende zonnewarmte en dat levert je bovendien gratis energie!

Betaalbare screens voor allerlei toepassingen

Screens zijn het meest toegepast en ook het meest efficiĆ«nt, zeker wanneer ze automatisch gestuurd worden door een zonnesensor. Bij overvloedig zonlicht sluiten de screens dan automatisch. Het screen-doek is net genoeg licht-doorlatend voor een aangename lichtintensiteit. Screens zijn bovendien best betaalbaar en zijn verkrijgbaar in allerlei toepassingen, denk aan een hoekraam of een glas-op-glas-hoek. H3 houtskeletbouw ontwikkelde zelfs een systeem om ze in te bouwen in de raamkaders, waarbij de screens nog perfect toegankelijk zijn voor onderhoud of vervanging.

Bekijk onze realisaties  of contacteer ons voor meer info.

Een droomwoning in houtskeletbouw?

Contacteer onze experts
Bekijk onze realisaties